Lastik Hakkında
Lastik ömrü; bu konuyu biraz netleştirmeye çalışalım. Doğru sandığımız yanlışlar; lastiğin ömrü 3-4 yıl veya raf ömrü 4-5 yıl, kullanımı 1 yıl tanımlamaları kesinlikle YANLIŞTIR. Doğrusu; lastikler ilk üretim tarihinden itibaren bir yaşlanma ve yıpranma sürecine girerler, bu depolama ve saklama koşullarından, hava ile temas vs sebeplerden dir.
Basitçe; ilk imalat tarihinden itibaren 10 yıl teknik ömürleri vardır ancak ideal şartlarda depolanmış ve saklanmış lastiklerin 5 yıla kadar ilk imalat sürecindeki teknik özelliklerini korudukları gözlenmektedir.
Lastiğin bu sürede kullanılmaya başlamasıyla yetkin bir lastik servisitarafından yılda 1 kez kontrol edilmesi, kabaca lastiğin su oluklarındaki kılcal çatlakların durumunun düzenli kontrolü, diş derinliği, deformasyonu, sertliği vs gibi birçok etken kontrol edilerek değiştirilmesi gerekip gerekmediği anlaşılabilir.
Asıl etkenlerden biriside sürücünün sürüş esnasındaki hissiyatıdır. lastiğin kayma eğilimi, yol tutuşu eksikliği vs sürücüler tarafından kolaylıkla hissedilebilir.
Şu kadar yıl bilmem kaç kilometre söylemleri YANLIŞ ifadelerdir. Örnek; siz sadece asfalt kullanımı olan bir sürücüsünüzdür, ben hem asfalt hem arazi sürüşü yapan sürücüyümdür, aynı lastiği sizin kullandığınız hava basıncından 10 psi eksik kullanarak lastik ömrünü çok daha çabuk bitirebilirim..
Lastik Ömrü
Lastik hammaddesi lastiğin kendisinin düzgün bir şekilde çalışması için temel teşkil eden farklı malzeme türlerinden ve esas malzemesi kauçuk olan bileşenlerden yapılmaktadır.
Bu özellikler zamanla değişikliğe uğramaktadır. Her bir lastik için bu değişiklikler lastiğin ömrü boyunca maruz kaldığı iklim, depolama koşulları (sıcaklık, nem, konum, vb), kullanım koşulları (yük, hız, şişirme basıncı, yol hasarı, vb…) gibi birçok etkene bağlıdır.
Bu yaşlandırıcı etkenler o kadar fazla değişiklik göstermektedir ki bir lastiğin ömrünün herhangi bir doğrulukla tahmin edilmesi imkânsızdır.
Bu nedenle, düzenli kullanıcı kontrollerine ilaveten, lastiğin çalışmaya devam etmeye uygun olup olmadığını belirleyecek olan nitelikli bir uzmana lastiklerin düzenli olarak kontrol ettirilmesi tavsiye edilmektedir.
Ayrıca lastiğin hizmete sokulduğu tarihin 5. yılından itibaren her yıl bir uzmana kontrol ettirilmesi çok önemlidir. Lastiklerin imalat tarihinden itibaren 10. yılından sonra lastiklerin kullanılması sakıncalıdır.
Kaynak; http://www.motolas.com.tr/satin-alma-rehberi/
http://www.motolas.com.tr/wp-content/uploads/2015/12/Lastik-%C3%96mr%C3%BC.png
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.